26-шы Орта Азиялық Халықаралық «Тамақ өнеркәсібі» көрмесі
26-шы Орта Азиялық Халықаралық «Тамақ өнеркәсібі» көрмесі

ТАҒАМНАН КӘСІБИ ДӘМ ТАТУ

«ҮЗДІК ӨНІМ 2024» 26-ШЫ ТАҒАМДАР МЕН АЛКОГОЛЬСІЗ СУСЫНДАРДЫҢ КӘСІБИ ДӘМІН ТАТУ ТУРАЛЫ ЕРЕЖЕ

1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕ                                                                                                                                                     

 products konkurs

1.1. Алматы қаласында (Қазақстан) жыл сайынғы кәсіби дәм тату 2024.                                    

1.2. Азық-түлік және сусындар сапасы байқауының ұйымдастырушысы «ITECA» ЖШС болып табылады.

1.3. Байқауға азық-түлік пен алкогольсіз сусындардың үлгілері ұсынылуы мүмкін.

2. БАЙҚАУҒА ҮЛГІЛЕРДІ ҰСЫНУ ТӘРТІБІ

2.1. Байқауға қатысуға өтінім көрмені ұйымдастыру комитетіне 2024 жылғы 01 қарашанын кешіктірілмей беріледі.

Өтінімде мыналар көрсетіледі:

  • үлгінің (лердің) атауы
  • өндіруші фирманың атауы

2.2. Өнім үлгілері келесі құжаттармен бірге жүруі керек:

  • кәсіпорынның (ұйымның) атауы
  • үлгілердің саны көрсетілген спецификациясы
  • сапа куәлігі (сертификат)

2.3. Егер үлгілерді дайындаушы зауыт ұсынбаған жағдайда, дайындаушы зауыттан сенімхаттың (немесе сенімхаттың көшірмесінің) болуы міндетті.

2.4. Байқау-дәм тату келесі топтар бойынша өткізіледі:

  • ет және шұжық өнімдері;
  • балық және теңіз өнімдері;
  • кондитерлік және нан-тоқаш өнімдері;
  • консервіленген, мұздатылған тағамдар мен өңделген тағамдар;
  • тағамдық қоспалар;
  • шай, кофе;
  • өсімдік және жануар майлары мен майлары;
  • алкогольсіз сусындар мен сыра;
  • сүт өнімдері;
  • ұн, күріш, жарма

3. ҮЛГІЛЕРДІҢ САПАСЫН ОРГАНОЛЕПТИКАЛЫҚ БАҒАЛАУДЫ ЖҮРГІЗУ ТӘРТІБІ

3.1. Ұсынылған үлгілердің сапасын бағалау үшін көрменің ұйымдастыру комитеті комиссия төрағасы мен мүшелерінен тұратын білікті дәм тату комиссиясын (қазылар алқасын) құрады. Марапаттарды қорытындылау және бөлу үшін төралқа мен кіші комиссиядан тұратын комиссия (қазылар алқасы) құрылады. Төралқа төрағадан, көрмені ұйымдастыру комитетінің өкілінен, жауапты хатшыдан тұрады. Төралқа мүшелері сараптамалық бағалауға қатыспайды.

3.2. Сараптама комиссиясы тамақ өнімдерінің сапасын органолептикалық бағалау саласындағы тамақ саласының жоғары білікті мамандарынан тұрады. Дәм татуды бастамас бұрын Төралқа мәлімделген номенклатураны ескере отырып, конкурсты өткізу тәртібін айқындайды, марапаттау үшін көрсеткіштерді және санаттар бойынша медальдардың болжамды санын нақтылайды. Бұл шешім Төралқа мүшелері қол қойған хаттамамен ресімделеді және байқауға қатысушы фирмалардың өкілдеріне жеткізіледі.

3.3. Өнімді органолептикалық бағалау сараптама комиссиясының мүшелері комиссияға қатысатын карточкаларда қойған балдардың орташа арифметикалық мәні ретінде айқындалады. Ұсынылған үлгілердің сапасын бағалау НТҚ-да көзделген әдістемелер бойынша және стандарттардың талаптарына сәйкес жүргізіледі.

3.4. Байқаулық дәм тату кезінде сарапшылар әрбір үлгіні талқылаусыз жеке бағалайды және нәтижелерді төралқаға тапсырылатын бағалау парақтарына енгізеді. Төралқа сарапшылардың барлық бағаларының арифметикалық орташа мәні ретінде орташа баллды есептеуді ұйымдастырады. Бағалаулардағы елеулі сәйкессіздіктер кезінде үлгі оның сипаттамаларын ауызша талқылай отырып, қайта дәм татуға шығарылады.

3.5. 5 балдық жүйе бойынша көркемдік безендіру және тауарлық түрі бөлек бағаланады.

3.6. Қорытындылау кезінде медальдардың алдын ала белгіленген санын беру үлгілермен алынған орташа балдардың кему тәртібімен жүргізіледі. Даулы жағдайларда, сапа ұпайлары тең болған кезде, сыртқы дизайн деңгейі жоғары үлгілер артықшылыққа ие болады. Төралқа дәм тату қорытындысы бойынша қосымша мараппаттар енгізуге немесе медальдардың бір бөлігін бөлінбей қалдыруға құқылы.

3.7. Қазылар алқасы жұмысының қорытындылары Төралқа төрағасы мен хатшысы қол қоятын хаттамамен ресімделеді.

3.8. Өнімдерді 08 қарашанын кешіктірмей жеткізу керек. Өнім саны арнайы іс-шаралар үйлестірушісімен алдын ала келісіледі.